Senaste inläggen

Av Göran Björklund - Tisdag 20 feb 20:14

När regeringen ökar utsläppen de närmaste åren uppfyller den bara sina vallöften. Ulf Kristersson blev inte statsminister för att han vill föra en ambitiös klimatpolitik, han blev statsminister för att han lovade dra ner reduktionsplikten, sänka bränslekostnaderna och därmed öka utsläppen. På kort sikt. På lång sikt skulle utsläppen minskas med utbyggd kärnkraft.
Regeringen tar ett steg bakåt med förhoppningen att så småningom kunna ta två steg framåt.
Politiken påminner om en rökare som lovar sluta snart men först ber att få gå upp från ett till två paket om dagen. Rökstoppet ska nås med kärnkraft. Men först två paket avskaffad reduktionsplikt.

Tomas Ramberg DN

Utmärkt jämförelse av Ramberg. Alla vet att rökning OCH kärnkraften båda är livsfarliga. Och ändå? För som Ramberg också konstarerar: Det är över 20 år till 2045 men bara två år till nästa riksdagsval. Gissa vilket som upptar regeringens sinnen mest.

Av Göran Björklund - Tisdag 20 feb 20:04

En sak står klar efter de senaste årens turer. Det kommer att dröja innan en svensk regering kritiserar vare sig Turkiets eller Ungerns politiska utveckling i de uppriktiga ordalag som gällde före den svenska Natoansökan.

Tomas Ramberg, DN

Av Göran Björklund - Måndag 19 feb 19:33

Kriminalvården har läst Tidöavtalet och de straffskärpningar som föreslås komma. Räknat på behovet av platser och kommit fram till en tredubbling på 10 år (9000->27000). Här ska byggas anstalter nu.
Jag menar, de tycks inte för fem öre tro på straffskärpningarnas avhållande effekt????
Varför kör vi då vidare på den linjen, om ingen tycks tro på att straffskärpningar minskar kriminaliteten?
Artikel i SvD idag om Nederländerna som redan gjort det här. Insett att förebyggande och fotboja är bättre. Har tomma fängelser nu.

Av Göran Björklund - Måndag 19 feb 15:20

Marknaden gillade uppenbarligen inte Akelius idéer - för sanningen är ju den att om en friskola ingår i en börsnoterad koncern så är faktiskt utdelningen viktigare än att hjälpa lärare och elever.

, men Akelius idéer var ”en extrem form av filantropi i börsnoterad miljö”. Så kan man också kalla tanken ”återinvestera vinsten i verksamheten”, vilket försvararna av det bisarra svenska skolsystemet brukar säga sker.


Anna Andersson

Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/69x5v8/anna-andersson-om-roger-akelius-och-academedia

Ändå bra att marknaden tydligt signalerar det vi alla redan visste. Så kanske vi åtminstonde slipper höra de slappa argumenten från politiskt håll, när vinster i välfärden diskuteras. Blir det tal om återinvestering av vinster i verksamheten, till gagn för elever eller patienter, då spricker den polerade fasaden. Degen skall in!

Av Göran Björklund - Söndag 18 feb 12:17

Svensk politik har på senare år ofta kört in på stickspår, där medvetna missförstånd och direkta lögner förgiftat debatten. Utspel görs alltför ofta för att kittla ilskan i sociala medier, inte nödvändigtvis för att lösa samhällsproblem.

Peter Wolodarski
peter.wolodarski@dn.se

Känns ändå anmärkningsvärt, men inte alls överraskande, att den normalt så försiktige chefredaktören för landets största tidning har en sammanfattande analys av svensk politik som innehåller formuleringar som direkta lögner och kittla ilskan i sociala medier. Att lögnen och populismen så till den milda grad definierar svensk politik att den nu nått ställningen av ett allmänt accepterat faktum blir därmed tydligt, i mina ögon. Vad detta kommer att få för konsekvenser på lite längre sikt är det nog något som vi alla borde fundera kring. Man kan förstås låta sig nöja med att konstatera att det ljugs och spelas spel i politiken, men vad gör det då med oss och vår syn på samhället? Oavsett hur man ser på omfattningen av den gemensamma sektorns storlek och uppgifter, är det knappast någon framgångsfaktor om vi samtidigt konstaterar att de som ytterst är ansvariga för den samma, agerar på ett sätt som inte med den bästa vilja i världen kan beskrivas som annat än ett svek? Mot sanning, respekten för fakta, saklighet och opartiskhet, som samtidigt är vägledande för agerandet inom den gemensamma sektorn.

Av Göran Björklund - Lördag 17 feb 17:17

Ändå obegripligt att vi inte kraftsamlar ordentligt för att stoppa ännu mer knark. Av allt att döma strömma ju skiten in. Är ju ett löjligt stickspår att gängen också har andra finansieringskällor. Må det, men stoppar vi mer knark vinner vi ju även andra fördelar ur folkhälsosynpunkt - om tillgång försvåras. Ge Tullverket de resurser de vill ha - nu!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tullverket-sa-mycket-narkotika-stoppades-2023

Av Göran Björklund - Lördag 17 feb 10:00

Den kvicksand som makthavarna nu rör sig i förklarar också varför så omfattande ingrepp i yttrandefriheten har kunnat ske utan protester den senaste tiden. För vem höjde rösten när polisen nekade demonstrationstillstånd för koranbränningar, trots att domstolar gång på gång förklarade att det inte var förenligt med våra lagar? När riks­dagen inledde mandatperioden med att klubba igenom grundlags­ändringar - som kan göra det olagligt för journalister att rapportera om känsliga internationella angelägenheter - var det under tystnad.
Med tanke på allt tal om åsiktskorridorer kanske det framstod som att det pågick ett samtal om yttrandefrihet och principer. Men i praktiken har allt varit ett enda långt självförsvar: för många har det bara varit en kamp för sin egen rätt att höras. Och i vissa fall att slippa andra.

Sverige har länge varit ett land med omfattande yttrandefrihet. Men det går inte att komma ifrån: om Parisa Liljestrands beskrivning av yttrandefrihet skulle vara inskriven i våra lagar hade vi varit ett u-land ur rättighetssynpunkt. Med Mats Perssons stringens har det fria ordet inte en chans. Och om alla behandlade sina kritiker som Magdalena Andersson gjorde den här veckan skulle samtalet förgiftas.

Amanda Sokolnicki
amanda.sokolnicki@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/amanda-sokolnicki-magdalena-andersson-ar-hogerns-basta-kampa/ASQzDpas

Av Göran Björklund - Fredag 16 feb 14:37

Kommer då Roger Akelius bli en frälsare för den svenska skolan?
Det är långtifrån säkert. Hans dröm är att Academedia på sikt ska tillåtas öppna helt privatfinansierade skolor, ungefär som i USA. Då kommer vinsterna.
Men framförallt visar Roger Akelius inhopp med önskvärd tydlighet hur bisarrt Sverige blivit.
Från en dag till en annan kan hundratusen elever få en ny ägare som vill förvandla deras utbildning till ett kul experiment.

Den här gången var det en rik pensionär i keps med lite käcka idéer om inlärning. Nästa gång kanske det är en annan excentriker som vill maximera utdelningen och hyvla ned budgeten till bara benet. Tänk iskalla lokaler och Lena Andersson som serverar billiga baljväxter i skolköket.
Allt detta vet politikerna, de vet bara inte hur de ska ta sig ur den här sörjan med något som ens liknar hedern i behåll.
En fråga infinner sig. Vad har egentligen Sveriges barn gjort för att förtjäna detta?

Andreas Cervenka
Aftonbladet

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards